Pages

si kacak & si cantik

cik mun blogger

Monday, 21 May 2012

demam..ada penyelesaianya..

Assalamualaikum..kepada semua sahabat-sahabat blogger n reader-reader...harap anda semua berada dalam keadaan sihat-sihat selalu hendaknya..=)

hari nie,,aku just keje halfday jek..coz badan ni macam tak larat jek.da dua tiga hari macam nie..kerja kat opis nuh bertambun lagi ta siap...due date da dekat lak tuh..hurmm..semoga aku cepat sembuh ler...masa kat opis tdi kepala nie rasa berat jek..habis berterabuq cash flow yg aku dok kira...pening lah boss aku kalau tgk,,maaf ye boss...

lepas tuh aku pown mkn la ubat..lagi lah bertambah berat kepala n mata aku nie..jalan penyelesaian terbaik yg ada masa tuh,,adalah dengan meminta teman baik aku,mk syahir nie,,anta aku balik..aku mintak die anta sampai stesen taman bahagia jep..tapi dia nak anta aku sampai uma..die sayang kt aku ler gamaknye tuh,,tenkiu ye awak..

ok lah kengkawan,,aku nak rest sat,,,sebelum tuh aku nak share la kat korang  semua petua mengatasi demam cara islam..ini adalah berkaitan dengan ilmu fiqh perubatan islam :-


APA PETUNJUK RASULULLAH S.A.W UNTUK RAWATAN DEMAM? 

1- Daripada Ibn Abbas r.a, Nabi s.a.w bersabda:

Sesungguhnya demam adalah drpd percikan api neraka,kerana itu sejukkanlah badan yg demam itu dgn air,atau baginda dengan kata lain adalah air zam-zam. 
Bagaimana caranya? Begini, renjislah air kepada tubuh atau berendam di dalam air.

2- Daripada Anas bin Malik, Rasulullah s.a.w bersabda:
Apabila salah seorang drpd anda demam,hendaklah merenjiskan air sejuk ke atas tubuh badannya sebanyak tiga malam pd waktu sahur- 

3-Daripada hadis Nafi’ bin Jubir,katanya Rasulullah s.a.w bersabda:
Apabila salah seorang drpd anda demam,sesungguhnya demam itu adalah sebahagian drpd api neraka,hendaklah memadamkannya dgn air sejuk.Hendaklah berendam dlm sungai yg mengalir,mengadap aliran air selepas solat subuh dan sebelum naik matahari dan hendaklah membaca Basmalah. Hendaklah berendam selama tiga kali selama 3 hari. Jika tak sembuh cubalah sebanyak 5x,7x atau 9x. Sesungguhnya ia tidak akan melebihi drpd 9x InsyaAllah..

4- Daripada Jabir r.a katanya:
Rasulullah s.a.w pernah menemui Ummu al-Sa’ib kerana melawatnya.Baginda bersabda:
“Kenapa anda menggigil? Jawabnya: Demam dan tidak ada keberkatan drpd Allah padanya. Sabda baginda s.a.w:
Jangan mencaci demam,kerana sesungguhnya ia menghapuskan kesalahan anak Adam,sebagaimana mesin penghembus api menghapuskan karat-karat pada besi.

Hadis Nabi s.a.w. Sebab itulah Nabi Muhammad s.a.w bersabda yang maksudnya: 

“Setiap penyakit itu ada penawarnya kecuali mati”. 


sumber: iluvislam


-salahsilapharapdimaafin-


terima kasih, coz u all sudi membaca n merterjah entry saya,like kalau suke

14 comments:

  1. very nice sharing..

    btw, get well soon hokkay. jgn lupe berendam :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. okey...thnks..petang satg p berendam..;P

      Delete
  2. semoga cepat sembuh ye Onie :)

    ReplyDelete
  3. semoga cepat sembuh, sihat & kuat. minumlah kopi janda :-bd HAHAHA :)):P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..not bad idea nie..kui kui..

      Delete
  4. rilek bro.makan nasi dulu.

    ReplyDelete

terima kasih atas segala jasa baik anda kerana sudi meniggalkan coretan buat entri yang tidak seberapa ini..=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...